Kilo problemi yaşıyorsak ve etrafımızda çok yemek yediği halde kilo almayan kişileri görüyorsak düşündüğümüz ilk şey metabolizma hızımızın farklı olduğudur. Peki bazı kişileri kilo vermede diğerlerimize göre şanslı kılan bu bazal metabolizma hızı ne demektir?
Bazal metabolik hız'ı (BMH) en az 12 saatlik açlık durumunda ölçülen, fizyolojik gereksinimleri karşılamak için vücudun bir gün içerisinde harcadığı enerji olarak tanımlamamız mümkündür. Eğer metabolizmamız hızlı çalışıyor ise yediğimiz besinleri enerjiye çabuk dönüştürüyor ve kilomuzu kontrol etmekte daha az sorun yaşıyoruzdur.
Metabolizma hızını değiştiren faktörler; yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı ve boy gibi etmenlerin yanında genetik, çevresel özellikler, hormonal durum, stres durumu, vücut bileşimi, hastalık durumlarıdır.
Metabolizma hızınızı değiştirebilmek için;
*Troid, insülin direnci vb. hormonal bir problemin olmadığından emin olmak için hekim kontrolünde tetkilerinizi yaptırın.
*Düzenli spor yaparak kas kütlenizi arttırın. Kaslar çalışırken vücudunuzda daha fazla enerjiye ihtiyaç duyarlar.
*Sağlıklı bir şekilde kilo verin. Hayatınız boyunca yapmış olduğunuz sağlıksız diyet programları, şok diyetler, hızlı kilo kayıpları vücudunuzun dengesini bozmaktadır. Sağlıksız bir biçimde kilo verdiğiniz diyet programları sizin yaşam tarzınıza uygun olmadığında tekrar kilo almanız kaçınılmazdır. Bu kısır döngünün içerisine girmemek için size uygun olan beslenme planını diyetisyeniniz ile görüşerek oluşturunuz.
*Öğün atlamayın, uzun süren açlıklardan kaçının.
*Günde 2-2,5 litre su tüketmeye özen gösterin.
*Kafein duyarlılığını veya hipertansiyonunuz yoksa arta düzeyde kafein tüketebilirsiniz. Günde 3 kupa kahve, 1-2 türkkahvesi ya da 6-8 bardak çay tükettiğinizde yeterli olacaktır.
*Yeşil/Beyaz çay tüketin. İçeriğindeki kateşinler, polifenoller, kafein ile metabolizma hızınızın artmasına destek olacaktır.
Metabolizma hızınızın ortalama değerini hesaplamak için tıklayınız.