İŞ'te Sağlıklı Beslenme

Diyet yapan veya sağlıklı beslenmeye çalışan kişilerin en çok zorlandıkları konu iş yaşamında ne yiyeceğini bilememesidir. Birçoğumuz günümüzün önemli bir bölümünü işte geçiriyoruz. Sabahları erken kalkıyor, iş yerimize ulaşmak için trafiğe karışıyor, yoğun bir tempoda çalışıyor ve günümüzü yorgunlukla kapatarak evlerimize dönüyoruz. Bu durumda da yeme düzenimiz değişebiliyor ve bazen öğünlerimizi atlayabiliyoruz. Peki, çalışırken sağlıklı beslenmek mümkün mü?

Elbette... İŞ'te dikkat etmeniz gereken beslenme önerileri;

1. Kahvaltı: Unutmamız gereken en önemli öğünümüz kahvaltıdır. Çalışanlar, iş yaşamının getirdiği yorgunluk, stres gibi metabolizmayı kötü etkileyebilecek faktörlere karşı hazırlıklı olabilmek için mümkünse evlerinden kahvaltı yaparak çıkmalıdır. Eğer evde kahvaltı yapamıyorsanız sağlıklı seçenekler her zaman mümkün!

Kahvaltı alternatifleri:

Tam tahıllı peynirli-sebzeli tost / sandviç

Müsli / Yulaf ezmesi gibi kahvaltılık tahıllar ile süt ya da yoğurt

Meyve

Sağlıklı ev poğaçası

Milkshake (şekersiz)

***Bu öğün seçenekleri ile uygun miktarlarda tükettiğinizde kahvaltıda almanız gereken enerji, protein, karbonhidrat, lif, vitamin ve mineralleri karşılayabilirsiniz.

2. Ara Öğünler: Öğün aralıklarını 2,5-3 saat arasında tutmak iştah mekanizmasının kontrolü açısından çok önemlidir. Ara öğünler tüketerek kan şekerimizin ani düşmesini önleyebilir ve bir sonraki öğünde sürdürebileceğimiz normal kan şekeri ile porsiyon kontrolünü sağlayabiliriz. Ara öğün alışkanlığı birçok bireyde ani acıkma ataklarının önüne geçerek, tatlı, çikolata gibi karbonhidrattan zengin besinlerin tüketimini azaltır.

Ara öğün alternatifleri:

Kuru-taze meyveler, kuru yemişler (ceviz, fındık, badem), meyveli yoğurt, yulaf bar, müsli, sağlıklı hazırlanan küçük kurabiye ya da börekler olabilir.

***Ara öğün seçimi kişinin metabolik durumu ile ilişkili olduğunda kilo kontrolü kolaylaşır ve aç kalmadan zayıflamayı sağlar.

3. Öğle Yemeği: Çalışırken sağlıklı beslenmeye çalışan kişilerin en çok zorlandıkları öğün öğlendir. Hele de iş yerinde yemek yeme imkanı olmuyorsa... Öğle yemeklerinde çorba, sebze yemeği, et yemeği gibi imkanı yoksa neler alternatif olabilir?

Öğle yemeği alternatifleri:

Peynir / ton balığı / ızgara etli salatalar

Küçük porsiyonlarda kremasız makarnalar

Peynirli/ton balıklı sandviçler

Izgara yemekler

Tost + Ayran

***Öğle öğünlerinde yetersiz besleniyorsak bir önceki veya bir sonraki ara öğünlerimizi daha zengin tüketmekte yarar vardır.

4. Akşam Yemeği: Akşam yemeği için mutlaka günlük tükettiğiniz yemekleri, besin kalitesini, besin dengesini gözden geçirin. Yetersiz ya da aşırı tükettiğiniz besinleri saptayıp telefasini bu şekilde yapabilirsiniz. Gün içerisinde çok yemek yediyseniz bile akşam yemeğini hafif bir öğün olarak yapın, kesinlikle atlamayın. Öğle yemeklerinde genellikle ızgara gibi lif içeriği düşük yemekler yiyorsanız akşam yemeği için sebzeli bir menü planlamaya çalışın.Sebze yemeği yapmak aslında sanılanın aksine oldukça kolay ve pratiktir. Evinizde pişirdiğiniz tencere yemeğini buzdolabında 2 gün içinde tüketebilirsiniz. Her gün farklı bir yemek yapmak için kendinizi strese sokmayın!

Beslenme yaşamın her anında, her döneminde sağlığın ilk koşuludur. İş yaşantısında da çalışma hayatınıza, yaşam tarzınıza uygun beslenmeniz elbet mümkündür.

Uzm. Dyt. Hande Seven Avuk

 

İletişim Bilgileri

Levent Mah. Ülgen Sok. No:23 Beşiktaş/İstanbul

info@handeseven.com
0534 960 27 78

© 2016 - Tüm Hakları Saklıdır

Üyelik Oluştur

Şifrenizimi Unuttunuz! Hemen aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazarak yeni şifrenizi öğrenebilirsiniz

Şifremi Hatırlat

Üye Girişi